Bauerfeind knäskydd

1929 startade Bruno Bauerfeind ett specialistföretag för att tillverka kompressionssockar. Platsen var Zeulenroda i den tyska delstaten Thüringen. I många år var detta deras enda produkt, men så småningom tog man också steget att börja tillverka olika typer av skydd och ortoser, som t.ex. olika knäskydd och ankelstöd.

I alla år har Bauerfeind arbetat nära ihop med läkare, utvecklare och vetenskapsmän och har som ett resultat av det blivit världsledande inom ortopediska hjälpmedel och har fått flera utmärkelser genom åren. Sedan 2010 är de också officiell partner till de Olympiska Spelen, där de under åren har hjälpt tusentals OS-idrottare när de drabbats av skador under tävlingarna. Bara under Rio-OS 2016 behandlades fler än 900 idrottsmän.

Deras produkter stöder tillfriskningsprocessen efter skada, vid degenerativa förändringar och efter operationer. Bauerfeind är tysk kvalitet när den är som bäst.

Bauerfeinds sortiment kan delas in i 4 grupper:

  • Stödförband och ortoser. Terapeutiska stödförband och ortoser som hjälper människor att vara aktiva och rörliga även vid lite högre ålder.
  • Strumpor för alla venösa problem, med garanterad medicinsk verkan.
  • Inlägg och skor. Terapeutiska skor och ortopediska inlägg för människor med varje tänkbart problem med fötterna.
  • Mätteknologi. En teknologi som gör det möjligt att anpassa alla olika produkter efter individen, för att uppnå perfekt passform och hög komfort.

Bauerfeinds olika koncept

Du kanske undrar lite över namnen på de olika knäskydden. För den oinvigde kan termer som Genu, Loc och Secu vara lite förvirrande. Men det finns såklart en tanke bakom dem. Varje term har sin egen betydelse – och här förklarar vi kort vad det betyder när termen börjar eller slutar med:

  • …Train. Betyder att det är ett aktivstöd som hjälper dig att få tillbaka din rörlighet vid ledbesvär. De omfattar anatomiskt utformade kompressionsstöd med elastiska inlägg. Ett knäskydd i denna kategori är GenuTrain.
  • …Loc. Produkter inom Loc-konceptet är stabiliserande ortoser. De är avlastande, mobiliserande och stödjande och kan vara med eller utan skenor. Här är GenuLoc ett exempel.
  • SecuTec… är funktionella ortoser där fokus ligger på att återupprätta och bibehålla rörligheten i lederna. De har till uppgift att säkra funktionerna, mobilisera och korrigera felställningar. SecuTec Genu är ett av de nyare tillskotten i knäskydds-sortimentet.
  • SofTec/Spinova… är multifunktionella ortoser och knäskydd. Här handlar det om mångsidiga och flexibla skydd. Den här typen av knäskydd kan t.ex. användas vid korsbandsskador, och är knäskydd som kan anpassas efter många olika behov. Se SofTec Genu.
  • Visco… består av viskoelastiska skoinlägg som dämpar, avlastar och fördelar trycket.
Knäskydd historia Bauerfeind
Vänstra knäskyddet är tillverkat 1980 och högra 2014

Bauerfeinds knäskydd

Den gemensamma nämnaren för alla Bauerfeinds knäskydd är att återställa full rörlighet i knäleden. Det görs genom att antingen stabilisera, immobilisera eller rikta leden. Många av knäskydden är dessutom kompressionsstickade för att motverka svullnader och underlätta för blodcirkulationen.

GenuTrain

En aktivortos som avlastar och stabiliserar knät.  Pelotten runt knäskålen omfördelar trycket till de mjuka delarna runt knäskålen. Ett bra skydd vid lättare instabilitet i knät. Knäskyddet är anatomiskt formstickat i mikrofiber och har en mycket bra passform och är bekvämt att bära.

GenuTrain finns också i modellerna A3, P3, S och S Pro. A3 och P3 ger en högre stabilitet och hindrar alltför stora rörelser i knät och är bra vid exempelvis hopparknä eller löparknä. GenuTrain S och S Pro är knäskydd som har ledskenor i kolfiber för en ännu högre grad av stabilitet. Modellen S Pro har skenor som går att låsa i en viss vinkel och gör att dy ytterligare kan begränsa rörligheten i knät.

SofTec Genu

SofTec Genu är ett multifunktionellt intelligent knäskydd med skenor av aluminium och som har den unika egenskapen att du kan ställa in dem oberoende av varandra och anpassa dem efter knäts rotationsaxel. De fyra kardborrebanden ger extra stabilitet i knät via ett fyrpunktssystem. SofTec Genu är ett optimalt knäskydd vid bl.a. ledbands- och korsbandsskador och används flitigt inom idrotter med mycket tvära vändningar och vridningar.

SecuTec Genu

Även detta knäskydd använder sig av fyrpunktsprincipen. Den har en anatomiskt utformad aluminiumram, som är formbar och mycket stabil. Knäskyddet ger ett mycket stabilt skydd och går att anpassa efter flera olika typer av skador och förslitningar.

GenuPoint

GenuPoint är specifikt framtaget för schlatterskador men används också i samband med hopparknä och smärtor i området runt knäskålen. Skyddet avlastar runt knäskålen och är elastiskt bara i ena riktningen, vilket gör att knät håller sig stabilt när du rör dig.

Kort om Bauerfeind

Bauerfeind har i många år varit nummer ett inom hjälpmedelsbranschen, och utvecklar ständigt nya och moderna ortopediska hjälpmedel, inte bara för idrottare. Deras skydd lovordas världen över för sin förmåga att skynda på läkeprocessen. Såväl läkare som sjukgymnaster använder Bauerfeinds produkter vid behandling av skador och åkommor, likväl som vid den rehabiliterande behandlingen.