Schlatterband & Schlatterskydd

Schlatters sjukdom, eller schlatterknä som man ofta kallar det, är en överbelastningsskada i knät, som uppstår när knäskålssenans fäste under knät har blivit inflammerat. Oftast drabbar den unga aktiva i åldrarna 8-15 år.

Det är särskilt vanligt inom idrottsgrenar som handboll, fotboll, innebandy, friidrott och volleyboll – och andra sporter där man gör snabba rusher eller hoppar mycket. Skadan uppstår i dessa åldrar för att benstrukturen inte har växt färdigt – under denna tillväxtperiod är risken särskilt stor att drabbas av schlatter.

Hur vet jag att det är schlatter?

Du kan känna allt från vaga känningar till intensiva smärtor. Oftast under idrottsaktiviteter men även i enkla vardagssammanhang som att gå i trappor. Några symptom:

  • Knölen där knäskålssenan är fäst svullnar upp
  • Smärta under knäskålen på knäts framsida
  • Området under knät är ömt och smärtar när man trycker på det

Schlatter kan vara mycket smärtsamt, men det är inte farligt och man kan träna som vanligt. Tillståndet går oftast över av sig självt med tiden.

Schlatterband hjälper

Förutom att ta det lite lugnare med träningen om det gör för ont, kan man också använda så kallade schlatterband för att lindra besvären. Här på Sportsrehab hittar du flera skydd från ledande tillverkare som Bauerfeind och Rehband.

GenuPoint

Bauerfeinds GenuPoint är anatomiskt utformat och avlastar senan med hjälp av 4 gel-liknande tryckpunkter, och styr samtidigt som det stöder knäskålens sena. De två tryckpunkterna i mitten stöder knäskålssenan vid belastning medan de två yttre stimulerar och ökar funktionen i leden samtidigt som de aktiverar muskulaturen.

På detta sätt gör GenuPoint att smärtan lindras och att knät förblir stadigt när du rör dig. Kardborrebandet gör att du kan anpassa trycket precis som du önskar.

Schlatterband

Rehband Schlatterskydd UD

Rehbands UD Knee strap fungerar på liknande sätt. Även här finns en avlastande pelott på knäts framsida. Skyddet ger värme och stöd och ökar knäts blodcirkulation. Ett enkelt skydd som är lätt att använda. Sätt det precis under knäskålen och dra åt remmen precis så hårt som du vill.

Schlatterskydd

Rehband Patellastöd UD

Patellastödet är ett flexibelt knäskydd som stabiliserar knäskålen i sidled. Också här finns en pelott som avlastar knäskålssenan. Fungerar perfekt att använda vid träning, inte bara vid schlatter utan också för dig som har hopparknä eller har en instabil knäskål.

Patellastöd