Hopparknä (Jumper´s knee) behandling och rehab

Hopparknä, även kallat Jumper´s knee, är en överansträngningsskada av patellasenan som ofta kommer vid idrottsaktivitet som innehåller mycket hopp. Smärtan är lokaliserad på framsidan av knät, strax under knäskålen. Initialt uppstår smärtan direkt efter hög aktivitet men efter ett tag kan detta utvecklas till att man får besvär med vilovärk. Ofta gör det ont när man trycker i nederkanten av knäskålen. Det som skiljer hopparknä från Schlatters sjukdom är att hopparknä är vanligare hos en äldre population, medan Schlatters främst drabbar yngre (8-15 år).

Behandling av Hopparknä

Om du misstänker att du har hopparknä är det viktigt att du söker läkarhjälp så snart som möjligt. Utan ordentlig rehabilitering kan smärtan bestå och till och med förvärras med tiden. Behandlingen omfattar vanligtvis sjukgymnastik eller naprapat för att stärka de omgivande musklerna och förbättra rörelseomfånget, isterapi för att minska inflammation, mediciner som NSAID och vila från aktiviteter som kan orsaka smärta. I allvarliga fall kan det vara nödvändigt med kirurgi för att reparera eventuella revor eller skador i patellarsenan. Efter behandling återhämtar sig de flesta inom tre månader, men det kan ta upp till ett år att återhämta sig helt och hållet beroende på hur allvarlig skadan är. Med snabb diagnos och behandling kan hopparknäet hanteras framgångsrikt så att du återgå till dina favoritaktiviteter.

Hopparknä och rehabilitering

Om du tror att du kan ha hopparknä är det viktigt att söka vård för att få en korrekt diagnos och behandlingsplan. Med rätt tillvägagångssätt och rehabilitering kan du återhämta dig snabbt och återgå till dina normala aktiviteter utan smärta.

Tack för att du läste! Vi hoppas att den här artikeln hjälper till att ge en översikt över vad hopparknä är och hur det kan hanteras. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta din vårdgivare.