Artros i knä – Knäledsartros

I knäleden, liksom i alla andra leder i kroppen, finns en yta av brosk mellan benändarna. Dess syfte är att underlätta för benen att glida mot varandra och att fungera som stötdämpare. Knäledsartros är ett tillstånd där brosket bryts ner fortare än det byggs upp och till slut riskerar benändarna att komma i kontakt med varandra.

Artros drabbar oftast de inre delarna av leden. Ofta uppstår också en inflammation i ledkapseln, med svullnad och smärtor som följd.

Trots massiv forskning är det fortfarande vissa oklarheter till varför man drabbas av artros. Men klart är att för hård belastning under lång tid ökar risken. Paradoxalt nog ökar också alltför mycket stillasittande också risken att drabbas. Ärftlighet är en faktor, liksom tidigare skador. Många som haft korsbands- och meniskskador drabbas också av artros i knät.

Symptom på artros i knät

  • Det vanligaste kännetecknet vid knäledsartros är att du får ont i knät när du rör på dig. Ofta går det inte att härröra till någon särskild anledning. Efterhand kan smärtorna uppträda även när du är i stillhet.
  • Knät kan bli svullet på grund av en inflammation i ledkapseln.
  • En känsla av instabilitet i knät.
  • Stelhet, en känsla av att det är svårt att få igång kroppen på morgonen.

Behandling av knäledsartros

Ont i knät = vila? Inte i det här fallet. Tvärtom bör du hålla igång kroppen med fysisk aktivitet och träning. Att jogga en runda kan göra ont, men det skadar inte knät. Styrketräning av benmusklerna – starkare ben ger avlastning på knäleden.

All vedertagen behandling mot artros innefattar fysisk träning. Andra faktorer som kan vara viktiga är att se över arbetsplatsen för att förhindra att tillståndet försämras. Att gå ner i vikt gör också att belastningen på knäna minskar.

Under rehabiliteringen kan det göra ganska ont i knät, åtminstone till en början. Men med ett knäskydd för just artros i knät kan du lindra smärtorna och samtidigt avlasta knäleden så att du klarar av att träna.

Du hittar effektiva knäskydd här, som avlastar och stabiliserar knäleden, och på sikt ger dig rörligheten tillbaka.